סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

חסימת שתן בחתולים

חסימת שתן בחתולים היא מצב נפוץ  ומסכן חיים בו יש חסימה או חסימה חלקית של צינור השופכה (הצינור המחבר בין שלפוחית השתן לקצה איבר המין שדרכו מתרוקן השתן לסביבה). המצב קיים רק  בחתולים זכרים בגלל המבנה האנטומי של צינור השופכה שהוא צר מאד בחתולים זכרים.
על פי רוב חסימות אלו נגרמות מהצטברות "אבנים" בשלפוחית השתן או בצינור השופכה.

חסימת שתן בחתולים

בנקבות אותן אבנים קטנות שנוצרות עלולות לגרום לדלקת בשלפוחית,לכאבים ולהשתנה במקומות שונים בבית
אך לרוב לא מדובר בסכנת חיים כמו בזכר שכן האבנים הקטנות מופרשות החוצה עם השתן דרך צינור השופכה הרחב הרבה יותר מאשר בזכרים.

מהן ה"אבנים" עליהן אנו מדברים?

האבנים נקראות בשפה המקצועית אורוליטים (Uroliths)  ואלו נוצרות מהתגבשות של מינרלים שונים עם חומרים אורגניים המצויים בשתן ובשלפוחית. ברוב המקרים התגבשות זו יוצרת שני סוגי אבנים עיקריים: אלה המורכבות ממגנזיום-אמוניום-פוספט ונקראות אבני "סטרוויט" ואלה המורכבות מקלציום-אוקסלט (אוקסלט היא תרכובת אורגנית של פחמן וחמצן).

ניתן לומר בהכללה שאבנים מסוג סטרווויט מעט יותר נפוצות מקלציום אוקסלט אם כי בשנים האחרונות יש עלייה במקריי הקלציום אוקסלט כתוצאה משינוי בהרכב המזון בנסיון למנוע אבנים מסוג סטרוויט.
ניתן למצוא אבנים בדרכי השתן בזכרים ובנקבות אך כאמור בזכר התופעה מסכנת חיים.

מה הגורמים ליצירת אבנים בדרכי השתן בחתול?

1-נטיה גנטית
2-סטרס למשל כתוצאה מגדול מספר חתולים בבית
3-אכילת מזון יבש שגורם להפרשה מעטה של שתן
4-זיהום חיידקי-נדיר יחסית אך קיים

איך נגלה שהחתול\חתולה סובלים מדלקת או חסימה?

במקרים שמדובר בדלקת ללא חסימה: קשיים במתן שתן, עלייה בתדירות ההשתנות, כאב בעת מתן שתן (יללות ואי נוחות) , דם או שתן ורדרד בארגז החול. גם חתולים או חתולות שלפתע נותנים שתן במקומות לא רגילים מחוץ לארגז החול מרמזים על בעיהבדרכי השתן.

במקרים שמדובר בחתול זכר שנחסם :החתול נראה סובל ומדוכא,  מראה  סימני חולשה או אגרסיביות (עקב הכאב). לעיתים החתול יתחבא וימנע מתזוזה בשל הכאב ,יאבד את התאבון וימעט לשתות. חסימת שתן היא
מקרה חירום וללא טיפול החתול עלול למות תוך מספר שעות.

הוטרינר ימשש בעדינות את חלקה האחורי של הבטן. במקרה של חסימה ניתן יהיה להרגיש את שלפוחית השתן נפוחה וקשה כמו כדור טניס באחוריי הבטן.

*חשוב לציין שיש מחלות אחרות המציגות סימנים קליניים דומים כמו למשל עצירות, מחלות של השקים האנאליים ומצבים נוספים. לכן בכל ספק  יש להוועץ ברופא וטרינר .

מה עושים?

חסימת שתן היא מצב חירום ואם יש חשד שכזה צריך להגיע מיידית לבדיקה וטיפול וטרינרי.

כיצד מטפלים בחתול עם חסימת שתן?

הוטרינר ייבצע בדיקה גופנית כללית להערכת מצב החתול. במידה והחתול חסום המטרה הראשונית של הרופא היא ניקוז השתן בעזרת שטיפת צינור השופכה, הכנסת קטטר וניקוז השתן לריקון השלפוחית והקלה על חתולכם.

על פי רוב, פעולות אלה נעשות בטשטוש או הרגעת החתול.
לאחר מכן חתולכם יקבל טיפול בנוזלים על מנת להחזיר את מאזן הנוזלים ולהוריד את ריכוזי הרעלים בגוף. רוב החתולים החסומים מגיעים במצב התייבשות מתקדם וסכנת חיים.

בשלב זה יבוצעו בדיקות דם כלליות כדי להעריך את חומרת המצב ולברר האם יש עלייה ברמות הרעלים בדם בעקבות אי פינוי שתן. כמו כן , בדיקות הדם יהוו הערכה למצב הכבד וכליות ויחשפו בפני הרופא האם יש חשד לתהליך זיהומי.

בדיקות שתן חיוניות גם כן. בבדיקות השתן נעריך את יכולת הכליות לרכז רעלים מן הדם ונוכחות של קריסטלים, חלבונים, תאי דם ואלמנטים נוספים שעשויים לשפוך אור על סיבת החסימה. זוהי בדיקה מעבדתית ומיקרוסקופית.
במקרים מסויימים, ובמקרים של חזרתיות יבוצעו גם צילומי רנטגן ו\או סריקת אולטרא-סאונד לאיתור אבנים בשלפוחית, כליות ,האורטרים  או בצינור השופכה.

לאחר ייצוב החתול יישקל מתן נוגדי כאבים ואנטיביוטיקה לפי הצורך. הוטרינר ימליץ על שנוי תזונתי התומך בחתולים עם נטייה לחסימות. היום ישנן חברות מדעיות המייצרות מזון ייחודי בהרכב המינרלים, החלבונים, השומנים והפחמימות כך וע"י כך מפחיתים את הסיכויים לחזרתיות.

עם זאת, יש חתולים שכל הטיפולים המוזכרים לעיל אינם מועילים או שמצבם מלכתחילה קשה ולהם ריבוי אבנים . חתולים אלה זקוקים לטיפול כירורגי בו פותחים את השלפוחית ,מוציאים את האבנים ושוטפים אותה באופן יסודי.
במקרים קשים במיוחד, בזכרים עם חסימות חוזרות ונישנות, ייבוצע ניתוח "שינוי מין".

זהו אינו שינוי מין אמיתי. כלומר הזכר יישאר זכר. בניתוח זה מרחיבים ומקצרים את צינור השופכה כך שיש סיכויים נמוכים יותר לחזרתיות החסימה. בסוף התהליך איבר המין נראה יותר כמו איבר מין נקבי אך החתול עדיין זכר!

כיצד ניתן להוריד את סיכויי יצירת האבנים בחתול\ה שלי?

הדרך הטובה ביותר היא הקפדה על תזונת החתול, שתייה וסביבה הגיינית עד כמה שניתן.

מומלץ להזין את חתולכם במזון  איכותי רצוי מזון מקופסאות שימורים .יש חברות מסוימות כמו רויאל קנין,המייצרות מזון ייעודי לחתולכם לפי מין החתול, גילו ומצבו הגופני. ניתן להתייעץ על נושא זה במרפאתנו.
יש לשמור על כלי מים נקי עם מים טריים כל הזמן ואם יש מספר חתולים בבית כדאי לדאוג שיהיו גם מספר כלים למים בבית.

כיום ידוע שאחד הגורמים הנפוצים לתופעה היא סטרס.

לכן אחת מדרכי המניעה היא הפחתת  סטרס בחתולים עד כמה שניתן.למשל אם יש מספר חתולים בבית כדאי שיהיו גם מספר ארגזי צרכים (ארגז לכל חתול+ארגז נוסף), רצוי שהארגז צרכים יהיה מכוסה כדי שהחתול יוכל להרגיש מוגן בזמן שעושה צרכיו,כדאי לתת לחתול משחקים שונים (שמותאמים לחתולים) בהם יוכל לשחק כשהוא לבד בבית.

בנוסף-כדאי לשמור על איזור מתן הצרכים נקי ככל שניתן.חתולים רבים עלולים להתאפק זמן רב אם ארגז החול אינו מספיק נקי. את ארגז הצרכים צריך לנקות כל יום מצואה ולפחות פעם בחודש ניקוי יסודי תוך שימוש בחמרי ניקוי ללא ריח(במיוחד לא אקונומיקה)

דברו איתנו אנחנו לא נושכים
דילוג לתוכן