סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

שר-פיי -כלב סיני מקומט

הקדמה

השר פיי הינו כלב מגזע בינוני שמוצאו מסין ,ויתכן שנוצר מהכלאה של כלבי מסטיף וצ'או-צ'או (בגלל שרק לשר-פיי ולצ'או-צ'או יש לשון שחורה).

בעבר הכלב שימש ככלב שמירה על עדרים,נוצל לצורכי קרבות כלבים וכן…שימש גם למאכל אדם.
ב-1978 הוזכר בספר גינס כגזע  הכלבים הנדיר ביותר בעולם ,אך כיום הגזע הפך לפופולארי  מאד.

המידע המובא כאן נועד לעזור לאנשים שחושבים לאמץ שר-פיי.כלב השר פיי הוא ייחודי,בעל דרישות ייחודיות ולכן יתכן שלא יתאים למשפחה שמעונינת בכלב שאינו דורש השקעה מרובה.כל הלוקח שר פיי חייב לדעת שהכלב דורש טיפולים מיוחדים השונים מטיפול בכלב רגיל.סביר שגם ההוצאות הוטרינריות יהיו גבוהות יותר.

אפיוני הגזע

בעיקר כשעודנו גור ,אבל גם בבגרותו ,השר-פיי מכוסה קמטים בכל הגוף.הקמטים רבים במיוחד באזור הראש ולמעשה הם מקנים לו את מראהו הכל-כך מיוחד.

הזכר גדול מהנקבה והוא חזק ממנה.משקל הזכר 20-25 ק"ג .משקל הנקבה 16-22 ק"ג .

לשר-פיי יש אוזניים קטנות,אזור האף מאד רחב והקמטים באזור  העיניים מקנים לו הבעה עצובה.למרות זאת השר-פיי הוא כלב רגוע ,עצמאי,נאמן ומלא חיבה לבני משפחתו האנושיים.

פרווה

ניתן לסווג את  הגזע לפי שלושה סוגי פרווה. שניים מהם מותרים על פי חוקי הגזע האמריקאים:
1) HORSE- פרווה זיפית ולעיתים מאד לא נעימה למגע אדם. בגלל העובדה שפרווה מסוג זה גורמת הרבה פעמים לתגובה אלרגית אצל הבעלים,פיתחו את סוג הפרווה השני דמוי המברשת.
2) BRUSH- פרווה מעט ארוכה יותר,נעימה יותר למגע ופחות מעקצצת.
3)BEAR – סוג פרווה שלישי שהיא ארוכה, רכה ונעימה יותר למגע. בנוסף בכלבים עם סוג פרווה זה יש פחות נטייה לבעיות עור.לרוע המזל סוג פרווה זה נפסל בתחרויות בארה"ב.

מחלות אופייניות לגזע

כאשר מדברים על מחלות כלבים – לגזע שר פיי מספר מחלות אופיינות כגון:

בעיות עפעפיים

הקמטים המרובים בפנים המייחדים כל כך את השר פיי גורמים פעמים רבות לחיכוך עם העיין עצמה ,מה שעלול לפגוע בקרנית תוך יצירת כיבים . מקרים שלא מטופלים בזמן עלולים להסתיים בעיוורון.
בגורים צעירים יש לבצע הרבה פעמים ניתוח זמני הקרוי TUCK שמושך את העפעפיים אחורה עד שהגור גדל מעט ("לתוך העור שלו") והעפעף לא מחכך עוד את העין.

לעיתים יש צורך לבצע יותר מניתוח אחד ככל שהכלב או הכלבה הולכים וגדלים.
כלבים בוגרים  יתכן ויזדקקו לניתוח  לתיקון  ENTROPION ,שמטרתו לתקן לצמיתות את מבנה העפעף התחתון כך שזה לא יפגע בקרנית.

זיהומים בקפלי העור

החללים שנוצרים בין קפלי העור בשר פיי יוצרים מקום אידיאלי להתרבות חיידקים שונים (תופעה הידועה גם בגזעים אחרים),מה שעלול להביא לזיהומי עור.תופעה זו נפוצה בעיקר בקפלים סביב האף,שם העור הופך אדמומי ולח ומתחיל להדיף ריח לא טוב.
מסיבה זו חשוב להבריש את הכלב  ולנקות בתדירות גבוהה את הקפלים.הסרוק מעורר הפרשת שמנים המגנים על העור.
הנה סיבה אחת למה מומלץ לבחור דווקא גור עם פחות קפלים.

פרזיט עור DEMODEX CANIS

קרדית העור דמודקס נמצאת בתוך  זקיקי השיער ובלוטות החלב בעור בכלבים רבים שאינם מראים סימני מחלה. בגזעים מסוימים,בעיקר בעלי פרווה קצרה כמו השר-פיי הקרדיות מתרבות וגורמות לדלקת עור לעתים נרחבת וקשה.

אם מתחילה בעיית עור בשר-פיי יש להביאו בהקדם למרפאה.הוטרינר יבצע מגרדי עור עמוקים לבדוק את המצאות הפרזיט .בגלל מבנהו הייחודי של זקיק השערה בשר –  פיי השונה משאר הכלבים,לעתים מיגרדי העור אינם מספקים לאיבחון   והדרך היחידה לגלותו היא על ידי שליחת פיסת עור זעירה למעבדה לצורך בדיקה היסטופתולוגית (ביופסיה).

בעיה בבלוטת התריס

ההערכות כיום הן שאחד מכל חמישה כלבי שר פיי סובל ממחסור בהורמון בלוטת התריס.
הורמון התירוקסין חשוב לויסות הקצב המטבולי של התאים בגוף. כאשר יש מחסור בהורמון בין שאר הבעיות הדבר מתבטא גם בבעיה בעור: איבוד שיער עם קשקשים  ושינויי צבע בעור.

המצב אינו מגרד אך עקב העובדה שמערכת החיסון גם כן  מדוכאת יש חשש לזיהומים משניים שעלולים לגרום לגירודים.אם השר פיי שלך מפתח בעיית עור מכל סוג שהוא, סביר שהוטרינר יבדוק לאחר היעדר תגובה לטיפולים השגרתיים גם את האפשרות של מחסור בהורמון בלוטת התריס.

זיהום בין האצבעות PODODERMATITIS

בכל הגזעים בעלי השיער הקצר כמו גם בשר פיי יש אפשרות של חסימת זקיקי השיער מה שעלול לגרום לזיהומי עור.מצב זה יכול להיות מוגבל רק לכפות הרגליים.ישנן סיבות רבות לזיהומים בכפות הרגליים,כולל אלרגיה,סטרס,קרדית הדמודקס וכולי.לעיתים יש צורך בביופסיה  כדי לגלות במהירות את הסיבה לבעיה ולשלול בעיות אחרות.

דלקות אוזניים

תעלת האוזן בשר פיי היא בדרך כלל  צרה מדי וקשה לוטרינר לבדוק אותה לכן  תעלת האוזן מהווה מקום מצוין להתרבות חיידקים ואף מקשה מאד על הטיפול. במקרים קשים מאד יש צורך לבצע ניתוחים לצורך הרחבת תעלת האוזן על מנת להקל על הטיפול ולשפר את האוורור  של התעלה.
ניקוי יסודי של תעלת האוזן פעם בשבוע עם תמיסה מיוחדת עשוי  למנוע את הבעיה.מומלץ להתייעץ עם הוטרינר בנושא זה.

FAMILIAL SHAR-PEI FEVER(FSF)

מחלה גנטית, שמועברת על ידי גן רצסיבי וגורמת לאפיזודות של חום גבוה שנמשך יום עד יומיים.בנוסף יש לעיתים גם נפיחות מפרקים,נפיחות כואבת בפנים ,כאבי בטן ,הקאות ושלשולים ,והמצב עלול להתפתח לאי ספיקת כליות עקב שקיעת חלבון מסוכן הקרוי AMYLOID בכליות.

התקפי החום מתחילים לרוב בגורים או בכלבים צעירים ובעית הכליות מופיעה בדרך כלל עד גיל שלוש.
בימים אלו חוקרים מאוניברסיטת CORNELL בארה"ב עובדים על בדיקת דם שתאפשר גילוי הכלבים שנושאים את הגן למחלה.
זיהוי הכלבים הנשאים יאפשר מניעת התרבותם ועל ידי כך המשך הולדת גורים חולים. כיום המצב מופיע בלפחות אחד מכל עשרה כלבי שר פיי.
25%  מהכלבים עם FSF יפתחו אי ספיקת כליות.

בכלבים עם FSF יש רמות גבוהות  מאד של ציטוקין הקרוי IL-6.
הציטוקין הוא בעל תפקיד בויסות טמפרטורת הגוף והוא גם משחק תפקיד להעלאת טמפרטורת הגוף במצבי מחלה.
הוא מהווה טריגר ( גירוי) לייצור חלבונים מיוחדים שמהווים את חומרי המוצא לתוצר הנקרא אמילואיד.

רמות גבוהות באופן כרוני של IL-6  מובילות לרמות גבוהות  באופן כרוני של אותם החלבונים (APP=ACUTE PHASE REACTANT PROTEINS)
חלבוני ה-APP נוצרים באופן נורמלי בזמן תהליך דלקתי.בעל חיים בריא מפרק את אותם חלבונים מיד לאחר הפציעה או המחלה ותוצרי הלוואי הרעילים שלהם מופרשים מהגוף.

כאשר חלבוני ה-APP לא מתפרקים על ידי בעל החיים עקב הפרעה בתהליך פירוקם או עקב רמה גבוהה מאד שלהם בגוף נוצר מצב הקרוי בשפה רפואית AMYLOIDOSIS.

האמילואיד שוקע ברקמות שונות בגוף.הצטברות האמילואיד היא זו שגורמת למחלה.
האמילואיד שוקע מחוץ לדפנות  התאים וגורם לנזק  לתאים ולמותם. בכליות האמילואיד גורם לנזק בלתי הפיך שמביא לאי ספיקת כליות סופנית.

כיצד מאבחנים את המחלה?

את תופעת האמילואידוזיס מאבחנים סופית רק לאחר המוות.אין שום דרך  ייחודית לאבחן FSF.
האבחון מתבצע על ידי הוצאה מכלל אפשרות   מחלות אחרות עם סימנים דומים.

איך מטפלים?

במקרים של חום יש ליצור קשר  עם הוטרינר. יתכן והוטרינר ימליץ על בדיקות דם כלליות בהתאם לשיקול דעתו ויתן טיפול נוגד חום (להיזהר-לא כל תרופה שמותר לתת באנשים מתאימה בכלבים) ויחליט אם המצב מחייב אשפוז וטיפול אגרסיבי יותר(כגון מתן נוזלים לוריד וכד').
COLCHICINE – תרופה שעשויה להפחית את תדירות וחומרת האפיזודות ולהפחית את התפתחות האמילואידוזיס. חסרונות התרופה- עלולה לגרום לשלשולים והקאות.כיום התרופה עדיין ניסיונית והשפעתה עדיין לא ברורה דיה.

אין כל קשר בין תדירות וחומרת התקפי החום לבין התפתחות או חומרת האמילואידוזיס.
גם כלב שקיבל התקף חום אחד בחייו יכול לפתח את האמילואידוזיס באותה מידה כמו כלב שמקבל את התקפי החום כל 7-10 ימים.

מעקב ומניעה

1-מאחר שחושבים שמצבי עקה(stress) מעורבים בהתחלת האפיזודות של החום יש להמנע ממצבים אלה.
2- מעקב אחר התפתחות אי ספיקת כליות.  הבאת שתן לבדיקה אצל הוטרינר כל 3 חודשים על מנת לבדוק את יכולת הכליה לרכז שתן.(מומלץ לבצע את הבדיקה בשעות הבוקר לאחר לילה ללא שתייה).
לעיתים מומלץ לעשות בדיקות דם כל  6-12 חודשים (במיוחד אם בדיקת השתן אינה תקינה).
3- שקילת הכלב לאיתור ירידת משקל לאורך זמן.

דברו איתנו אנחנו לא נושכים
דילוג לתוכן