סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

סניף באר שבע

שומרון 62, מ. מסחרי, נאות-לון
טלפון: 6417025 - 08
נייד: 7545907 - 050

סניף להבים:

שד' רימון 1 מרכז מסחרי להבים
טלפון: 8682728 - 08

Perineal Hernia

מקרה השבוע: ג'פטו- כלב ייחודי בן 17

ג'פטו הגיע למרפאתנו מתוק ולבבי אך ניכר עליו מייד שמשהו לא בסדר. הגב שלו היה מכופף קלות בעת ההליכה ובאזור הישבן נראתה בליטה גדולה ולא סימטרית. משפחת ג'יזלה אף סיפרו לנו שג'פטו סובל מעצירות וקושי במתן צואה ושבאופן כללי נראה שהבעיה מאוד מפריעה לו. בבדיקה פיזיקאלית הופתענו לגלות שלמרות גילו המבוגר, ג'פטו צעיר בגופו וברוחו…חוץ מבעיה אחת שגורמת לו לאי נוחות רבה. ג'פטו סבל מPerineal Hernia  או בעברית "בקע פרינאלי".

מהו בקע פרינאלי?

נשתמש בדוגמא כדי להסביר בשפה פשוטה: אברי מערכת העיכול כמו הקיבה והמעיים ואיברים פנימיים אחרים עטופים בכמה שכבות של שרירים המונעים את תזוזתם. גם אברים פנימיים באזור האגן, כמו שלפוחית השתן, מערכת המין והמעי הגס- "כלואים" בשכבות שרירים המונעים תזוזות לא רצויות. בקע הוא מצב בו שריר או שכבות שריר נחלשים, ולעיתים אפילו נקרעים, ובנקודות חלשות אלו איברים פנימיים נדחקים אל קיר הבטן או אל רצפת האגן או הסרעפת.

במקרים מסוימים בהם יש קרע של ממש בשריר ניתן להבחין בבליטה משמעותית ובליטה זו היא בעצם קבוצת איברים פנימיים (בד"כ שומן או מעיים) , שנדחקו דרך השרירים הפגועים אל מתחת לעור ונוצר מעין כיס.

השם שמופיע אחרי המילה בקע או הרניה מציין למעשה את מיקום הבקע. במקרה של ג'פטו הבקע הופיע באזור החלחולת (ישבן) ובשפה הרפואית אזור זה נקרא פרינאלי. יש גם בקע אומביליקלי(של הטבור) או בקע אינגואינאלי (של המפשעה) או דיאפרגמטי (של הסרעפת) ובקעים אחרים.

בתמונה 1 מובאת דוגמא ציורית של בקע אינגואינאלי (של המפשעה): ניתן לראות את המעי עובר דרך שרירי הבטן התחתונים שכנראה
פגועים או חלשים בנקודת הבקע.

Perineal Hernia

בתמונה 2 ניתן לראות בתקריב לולאת מעיים שחדרה דרך שריר קרוע. במקרים כאלה קיימת סכנה ממשית של חסימות מעי וחסימת אספקת הדם למעי  שדורשת התערבות רפואית מיידית.

מהן הסיבות לבקע?

בקע היא תופעה מולדת או נרכשת ולא בכל מצב הסיבות מובנות. לעיתים ניתן לראות בקע טבורי בגורים. לרוב הם נולדים עם הבקע ויש לכך קשר גנטי. לפעמים הבקע מתבטא לאחר טראומה לחבל הטבור בלידה- מה שמחליש את השריר באזור וגורם לבליטת המעי מקיר הבטן כפי שניתן לראות בתמונה:

Perineal Hernia2

בקע טבורי מולד

אצל ג'פטו כאמור מדובר בבקע פרינאלי וזהו בקע נרכש. יש מחקרים המראים כי ב 93% מהבקעים הפרינאלים מדובר בזכרים לא מסורסים. יש לכך קשר לבלוטת הערמונית והורמונים שונים המושפעים ממערכת המין הזכרית.

מהם הסימנים לבקע?
הסימנים לבקע הם לרוב בליטהנפיחות רכה, עגולה או אליפטית העולה מן העור. בד"כ כשלוחצים על האזור ניתן להחזיר את תוכן הנפיחות חזרה לאזור היציאה. ברוב המקרים תוכן הבקע הוא שומן.
בבקעים לא מטופלים ובחלק מהבקעים בכלל, עלולים להיכלא חלקי מעיים בכיס שנוצר ולגרום לקשיים במתן צואה(כמתואר בתמונה 2). לעיתים נדירות שלפוחית השתן עלולה להכנס אל איזור הבקע ואז יהיה קושי במתן שתן או אי מתן שתן. שני המצבים המתוארים לעיל מהווים מקרה חירום ממשי!!! במקרים שכאלה ייתכן והמצב ילווה בהקאות, דכאון וכאבים עזים.

כיצד נאבחן בקע?
האבחון נעשה בבדיקה פיזיקאלית מלאה ובבדיקה רקטאלית. ברבים מן המקרים יבוצעו גם בדיקת אולטראסאונד וצילומי רנטגן על מנת לקבוע האם כלואים איברים חיונייים בכיס הבקע.

טיפול:
בגורים עד גיל חצי שנה, קיים סיכוי להסגרות הבקע באופן טבעי עם התעבות רקמת השריר. מדובר בעיקר במקרי בקע טבורי. בשאר המקרים, הטיפול הוא כירורגי. לאחר שמיקום הבקע ותכולתו נקבעו בבדיקות האבחנה, המנתח יבצע חתך באיזור הבקע וידחוף את התוכן חזרה אל החלל ממנו יצא. לאחר מכן הבקע ייתפר בטכניקות שונות. בבקעים מסוימים מתבצעת השתלת שריר מאזור אחר במטרה לחזק את הרקמה הפגועה ולמנוע הישנות. למרות הנאמר לעיל חשוב לדעת שבאחוזים לא מבוטלים של הסובלים מן הבעיה(כ 15-20%) תתכן חזרתיות וזאת ללא קשר להצלחת הניתוח. בד"כ נמליץ גם על סירוסעיקור בע"ח בשל הקשר בין הורמוני המין למחלה ובכדי למנוע העברה תורשתית.

Perineal Hernia3

בקע פרינאלי נרכש – לפני ואחרי ניתוח

ובחזרה לג'פטו…
ג'פטו המקסים כבר לא ילד 😉 ולכן לפני ניתוחו ערכנו לו בדיקות דם מקיפות בהן הערכנו את תפקודי הכליות והכבד. כך ניתן לבחור את דרך ההרדמה הבטוחה ביותר לו. הניתוח עבר בהצלחה וג'פטו חזר לביתו צעיר בכמה שנים, שמח ולבבי מתמיד!

דברו איתנו אנחנו לא נושכים
דילוג לתוכן